Spring naar content

Is internet een zegen?

25 juli 2017

Het antwoord op deze vraag zal voor iedereen anders luiden. Een student zal het world wide web inderdaad als een zegen ervaren. Waar je vroeger nog alles moest opzoeken in de Winkler-Prins encyclopedie of school- of openbare bibliotheek, kan tegenwoordig worden volstaan met “Googlen”. Zittend achter de computer – thuis, op kantoor of op vakantie – hoef je maar een zoekterm in te tikken en de resultaten vliegen over je scherm. Dat is wel even wat anders dan op je knieën zittend in de bibliotheek, tevergeefs zoekend naar juist dat ene (al uitgeleende) boek waarin het antwoord op je vraag staat geschreven. Wat dat betreft is internet inderdaad een zegen.

Maar om met Johan Cruyff te spreken: “Elk voordeel heeft zijn nadeel”. Niet alle via internet verkregen informatie is namelijk correct en wat wel correct is, kan niet door iedereen op de juiste waarde worden geschat. De verkregen informatie is namelijk niet in alle gevallen één op één toepasbaar. 

Als juridisch adviseur zie ik met grote regelmaat documenten voorbij komen die met behulp van internet informatie en het nodige knip- en plakwerk in elkaar zijn gezet en als juridisch waterdichte documenten worden gepresenteerd. Een proeftijd van drie maanden in een arbeidscontract (terwijl de maximaal toegestane proeftijd twee maanden bedraagt met als gevolg geen proeftijd) of een koop-verkoopovereenkomst van aandelen waarin de bepaling is opgenomen dat verkoop en levering van de aandelen geschiedt in de goede staat waarin deze zich op het moment van ondertekening van de overeenkomst bevinden (een bepaling die weliswaar standaard in koop-verkoopovereenkomsten wordt opgenomen maar daarbij gaat het dan niet om aandelen die worden overgedragen maar om bepaalde tot een onderneming behorende activa die van eigenaar verandert). Niets is de “google-aar” vreemd. 

Dit zijn zomaar een paar voorbeelden uit de praktijk die verkeerd uit kunnen pakken. Ik snap ook wel dat het inschakelen van een jurist of andere deskundige kosten met zich meebrengt die men liever wil vermijden. Bedenk daarbij dan wel dat het opmaken van stukken zonder juiste kennis van zaken grote risico’s met zich meebrengt en kan leiden tot een aanzienlijke schadepost. Een schadepost die al snel hoger zal uitvallen dan de declaratie van de niet-ingeschakelde deskundige.

Terugkomend op de vraag of www een zegen is? Volgens Google is het tegenovergestelde van zegen een plaag. Dat laatste zou ik internet zeker niet willen noemen. Ik ga dan ook voor de zegen.