Een belastingvoordeel is de “kunst”
dec
05

Een belastingvoordeel is de “kunst”

“Jij bent alleen van de boeren en de grond” werd me recent door een ZZP’ er toegedicht. Hij bleek me niet echt te kennen, laat staan voldoende inzicht te hebben in mijn fiscale werkterrein. Het is inderdaad zo dat de agrarische wereld en vraagstukken omtrent grond, vastgoed en (minnelijke) onteigeningen een deel van mijn professionele tijd vragen. Echter huwelijksgoederen-, samenlevingsrecht en erfrecht krijgen ook bovengemiddeld mijn aandacht. Dat geldt regelmatig net zo voor fiscale en juridische vraagstukken, die betrekking hebben op personenvennootschappen en rechtspersonenrecht. Ik ben ook bekend met de fiscale aspecten die verband houden met oude boeken en kunst. Dat komt voort uit mijn tomeloze passie voor mooie oude boeken en kunst.

Nu is het meestal zo dat belastingadviseurs niet wordt gevraagd wat wij allemaal weten. Meestal is de vraag meer dwars door het midden: “Weet jij nog een belastingvoordeel?”. Dan kun je iemand een structuurtje aanpraten via allerlei (sub-)tropische paradijzen zoals via Panama. Dan neem je het risico dat je vroeg of laat voor een parlementaire enquêtecommissie moet verschijnen. Het kan zelfs nog erger als je daarvoor echt in de kraag wordt gevat, met een forse boete mag inkeren of strafrechtelijk wordt vervolgd. Een belastingvoordeel moet gedegen zijn, passend bij de situatie en de mens die het kan genieten. Een belastingvoordeel is de kunst.

Nu kun je met kunst best wel wat voordeel halen. Immers nu geldt voor echte kunst nog een omzetbelastingtarief van 6%. Een beetje stijlvolle Nederlander hangt een origineel olieverfschilderij, een mooie ets of litho aan de muur van zijn woonstee. Dan geef je er in mijn optiek blijk van dat je niet hebt zitten dutten tijdens de lessen kunstgeschiedenis. Het schoolreisje naar het “Rijks”, “Kröller Müller” of “Van Gogh” werpt dan alsnog zijn vruchten af. Met de aanschaf van een echt kunstwerk kun je dus niet alleen het eigen huis mooi versieren, maar vooral een stijlvol statement maken wat betreft de eigen goede smaak, gevoel voor cultuur of persoonlijkheid. Het voornemen van het nieuwe kabinet is nu om dat lage omzetbelastingtarief omhoog te gooien met 50% van 6% naar 9%. Op die manier worden onze kunstenaars in de wielen gereden. Kortom, ga voor het fiscaal voordeel nog even voor deze “belastingstijging” wat kunst aanschaffen.

Het gegeven dat momenteel onze met noeste arbeid verdiende eurootjes op de bank aan rente minder opleveren dan de belastingdruk in box 3, is ook een goede reden om nu kunst te kopen. In artikel 5.8 van de Wet op de inkomstenbelasting 2001 zijn kunstvoorwerpen voor de inkomstenbelasting namelijk vrijgesteld in box 3 tenzij deze hoofdzakelijk als belegging dienen. Uiteraard komt dat laatste zelden voor als je het de slimme kunstverzamelaar vraagt. Dat geldt net zo voor de horde mensen die schilderijen, beelden of andere kunstschatten onder een laken of in een boodschappentas stoppen om die bij “Kunst en Kitsch” te voorschijn te toveren. Ze zijn dan meer dan aangenaam verrast als hun vaas, beeldje of schilderijtje soms enige tienduizenden waard blijkt te zijn. Die presentator vergeet altijd te melden dat er dan nog meer voordeel is bij kunst en dat betreft het fiscale.