Een aftrekbare moestuin bij iedere school
feb
06

Een aftrekbare moestuin bij iedere school

Ons kantoor heeft aan de opleiding Dierverzorging en Paraveterinair van het Prinsentuincollege een aantal koppels raskippen geschonken voor de praktijkafdeling. De Nederlandse Kraaikoppen, de Antwerpse baardkrielen, Serama’s en nog wat rassen zijn met veel dank aanvaard. Wij vinden het noodzakelijk dat jonge mensen in opleiding kunnen beschikken over gedegen studiemateriaal. Met deze zes kippenrassen kunnen de studenten leren over de verzorging, het onderscheid in rassen, de voeding, etc. Op die manier verbreedt de praktijkervaring hun kennis en van kennis moet onze maatschappij en economie het hebben.

Wij zijn niet de enigen die dit uitgangspunt huldigen als het gaat om goed onderwijs in Nederland.  Het Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot van D66 bracht begin december het idee naar buiten dat alle basisscholen in Nederland een eigen moestuin moeten hebben. Hij houdt zich voor zijn partij onder andere bezig met landbouw en voedselproductie. Zijn achterliggende gedachten zijn dat kinderen door middel van een moestuin leren waar hun eten vandaan komt en wellicht gezonder gaan eten. Hij heeft dit plan ingediend bij de Minister van Landbouw, want in het regeerakkoord is 170 miljoen euro vrijgemaakt dat bestemd is voor een gezonder eetpatroon van Nederlanders. Zijn plan gaat dus niet ten koste van het krappe budget waaruit de onderwijzers hun salaris moeten krijgen

Op de vakbeurs Plantarium sprak ik met een vertegenwoordiger van een gerenommeerd  zaadveredelingsbedrijf. Dat bedrijf had in een proefopstelling de zaden uit de bekende moestuinpotjes professioneel opgekweekt. Daarnaast had men van dezelfde groentes uit zaden die men zelf levert, eveneens planten gekweekt. Het verschil in oogstopbrengst was dramatisch opmerkelijk. Bij de trostomatenplanten van de één moest je bij wijze van spreken met een vergrootglas enkele tomaatjes zien op te sporen. De planten uit de zaden van de ander waren bedolven onder vele tientallen helderrode vruchtjes. Kortom, bij het plan van meneer Tjeerd de Groot is meer vakmanschap vereist dan welwillend onderwijskundig personeel kan bieden in een moestuin.

Dit uitgangspunt biedt een mooie kans voor mijn geliefde sector van boom-, plantenkwekers en zaadveredelaars. Als zij nu eens een professionele helpende hand zouden bieden bij de realisatie van dit (moes-)tuinenplan. Daar horen immers niet alleen radijsjes, worteltjes, tomaten of rode kolen bij. Net zo passend zijn appelboompjes, bessenstruiken en overjarige kruidenplanten, zoals citroenmelisse. Indien deze planten door het bedrijfsleven cadeau worden gedaan en er ook nog wat instructie bij wordt gegeven, wordt niet alleen de wereld van de basisscholen groener. Zeker zo belangrijk is dat de ervaring en kennis van al die kindertjes een groenbewust randje krijgen. Dat zijn wellicht voor de toekomst nieuwe hoveniers, boom- of plantenkwekers, consumenten die kiezen voor planten in plaats van tegels in hun tuin of het worden mensen die meer kwaliteitsbewust zijn als het om hun eten en groene omgeving gaat. De aan deze schenkingen vanuit het bedrijfsleven verbonden kosten zijn als reclamekosten aftrekbaar als de school vermeld wie de gulle gever is en dat zullen ze graag doen.