Wordt beroemd zonder Nederlandse BTW
feb
21

Wordt beroemd zonder Nederlandse BTW

Iedereen kent de Britse schrijfster J.K. Rowling als die mevrouw die is binnengelopen op haar zevendelige Harry Potterreeks. Het is knap dat deze schrijverij heeft geleid tot acht films, die ook de nodige royalties in haar kassalaadje hebben gebracht. Haar gefantaseerde tovenaarsleerling bracht haar beroemdheid en een miljard op. Dit succes spreekt tot de verbeelding en vaak hoor ik dat deze of gene een boek gaat schrijven. Ze hebben dan een of andere levenservaring, een creatieve ingeving of willen de wereld gaan verbeteren. Een boek is daarvoor de uitlaatklep zonder dat de schrijver in spé zich afvraagt of de directe omgeving, laat staan de rest van de wereld, daarop zit te wachten. Een boek kan wellicht eeuwige roem teweeg brengen en misschien ook een deel van zo’n miljard.

Het is zo dat creatieve mensen in de categorie van schrijvers, componisten, cartoonisten, tekenaars of journalisten vaak voor hun ambacht betaald worden door middel van royalties. Zij ontvangen bijvoorbeeld een bedragje voor ieder boek dat van hen is verkocht of voor iedere keer dat een werk ten gehore wordt gebracht. Een schrijver krijgt bijvoorbeeld een vergoeding van 10% van ieder boek dat voor € 22,50 wordt verkocht. Nu moet u bij uzelf eens nagaan wanneer u voor de laatste keer een boek voor dat bedrag gekocht heeft. Bij de gemiddelde Nederlander ligt de frequentie van zulke aankopen naar mijn persoonlijke opvatting veel te laag. Maar goed, de schrijver krijgt van een dergelijke aankoop toch mooi € 2,25. Om een miljoentje bij elkaar te schrijven moeten er dan van die titel 445.000 exemplaren worden verkocht. De bestseller ‘Judas’ van mevrouw Holleeder heeft in 2017 dat aantal net niet gehaald. In Nederland, en inmiddels ook daarbuiten, is overigens deze bestseller gekend en wordt ook nog steeds verkocht.

Het aardige voor de hiervoor genoemde creatieve geesten is dat er in Nederland geen omzetbelasting door hen betaald hoeft te worden over de royalties die zij zelf ontvangen voor het door hen gemaakte muziekstuk, cartoon of boek. Daarvoor is namelijk een vrijstelling in de Wet op de Omzetbelasting 1968 opgenomen. Dat voordeeltje kan men zich dus al toedichten als men loopt te dromen over het schrijven van een eigen boek. Die vrijstelling is overigens wel heel beperkt. Indien namelijk een andere natuurlijke persoon of rechtspersoon royalties ontvangt voor het gebruik van het auteursrecht van een ander, is daarover weer wel omzetbelasting verschuldigd. Kortom, de vrijstelling voor de omzetbelasting van royalties geldt alleen voor de creatieve stervelingen die in eigen persoon aan de wieg stonden van het boek, de compositie, de journalistieke creatie of de cartoon. Commerciële uitbaters van het auteursrecht van een ander moeten dus wel omzetbelasting berekenen en afdragen.

Voor hen die overwegen om in de pen te klimmen of zich weken achter een toetsenbord willen gaan verschuilen, past nog een waarschuwing. Heel veel boekenplannen halen de status niet van manuscript. Een heleboel manuscripten komen niet door de strenge toets van uitgevers en komen  dus niet over de drempel van een drukkerij; geen roem, maar dan ook geen omzetbelasting…