Spring naar content

Factuureisen? Meld uw vestigingsadres

18 mei 2016

Op een factuur moet u uw vestigingsadres vermelden. Met alleen het postbusnummer voldoet u niet aan de factuureisen die zijn gesteld. Dit geldt voor zowel een verkoop- als inkoopfactuur.

Vergeet u uw adres te vermelden op een inkoopfactuur, dan kan dit tot gevolg hebben dat de btw niet in vooraftrek mag worden gebracht. Bij een verkoopfactuur loopt u het risico op een fikse boete.

Verkoopfactuur

Op een verkoopfactuur moet het volledige adres van de leverancier, dus dat van u, worden vermeld. Het gaat hierbij om het adres waar u als ondernemer feitelijk bent gevestigd. Vermeldt u alleen uw postbusnummer, dan brengt dit enig risico met zich mee voor u als leverancier. Het hof Amsterdam heeft zich in het verleden al over deze kwestie gebogen. Per gebrekkige factuur loopt u het risico op een boete van maar liefst maximaal € 5.278.

Inkoopfactuur

Op een inkoopfactuur moet ook uw volledige adres als afnemer worden vermeld. Staat er alleen een postbusnummer? Dan loopt u het risico dat het recht op vooraftrek van btw wordt geweigerd. Btw op een factuur met enkel lichte gebreken mag door u wel in aftrek worden gebracht. Wanneer het enkele gebrek bestaat uit het niet vermelden van een volledig adres maar een postbusnummer, zal dit een licht gebrek zijn. Bevat de factuur meerdere gebreken, dan zal de kans groter zijn dat de aftrek van btw wordt geweigerd.