Spring naar content

Vraag tijdig uw btw terug bij oninbare vorderingen

26 juli 2013

Het zijn moeilijke tijden. De betalingstermijnen lopen op en de debiteurenrisico’s zijn misschien wel groter dan ooit. Gelukkig betaalt de Belastingdienst de btw terug als vaststaat dat uw afnemer niet (geheel) gaat betalen. U moet hiervoor echter wel tijdig een verzoek indienen!

Teruggaaf btw op verzoek

De btw op uw oninbare vorderingen wordt alleen terugbetaald als u daarvoor een apart verzoek indient. U moet daarbij aannemelijk maken dat de factuur niet is betaald én dat deze ook niet meer zal worden betaald. Dit laatste zal vaak het geval zijn bij een faillissement van uw afnemer. Maar u kunt dit ook aannemelijk maken aan de hand van bijvoorbeeld correspondentie met de afnemer of de acties van een incassobureau.

Tijdigheid

U moet het verzoek indienen binnen één maand na het tijdvak waarin is vast komen te staan dat de factuur niet meer betaald zal worden. Doet u het verzoek na deze termijn, dan neemt de Belastingdienst uw verzoek nog wel inhoudelijk in behandeling maar verspeelt u uw rechten als de Belastingdienst het verzoek afwijst.

Let op!
Het is niet toegestaan om het verzoek om teruggaaf in uw btw-aangifte te verwerken.