Spring naar content

Extra subsidie voor verminderen CO2 en hernieuwbare energie

23 juni 2022

Er komt € 13 miljard subsidie beschikbaar voor projecten die de CO2-uitstoot verminderen en voor projecten inzake hernieuwbare energie. Via de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) kan de subsidie worden aangevraagd bij de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (rvo.nl).

Aanvraag start op 28 juni 2022 Verwarming
De aanvraag voor projecten waarbij per ton CO2 de laagste subsidie wordt verstrekt, start op 28 juni 2022 van dit jaar om 9.00 uur. Daarna volgen nog vier aanvraagrondes, waarbij de laatste sluit op 6 oktober 2022 om 17.00 uur.

Meer projecten
De subsidie is fors hoger dan voorgaande jaren. Daarom komen meer technieken en projecten voor de subsidie in aanmerking.

De SDE++-regeling staat sinds 2020 behalve voor hernieuwbare energieproductie ook open voor andere CO2-verminderende technieken. Dit jaar is voor een aantal nieuwe categorieën subsidie beschikbaar, zoals voor waterstofinstallaties die direct aan wind- of zonneparken gekoppeld zijn.

Meer tijd
Aardwarmteprojecten krijgen dit keer langer de tijd om het project te realiseren na een subsidieaanvraag. Hierdoor sluit de SDE++-regeling beter aan bij aardwarmteprojecten die in Nederland worden ontwikkeld.

Hoeveel subsidie?
Hoeveel subsidie u krijgt, hangt af van de hoeveelheid energie die u produceert of de hoeveelheid gereduceerde CO2-uitstoot. Ook de hoogte van de opbrengsten telt mee. Verder heeft de subsidie een maximale looptijd, die afhankelijk is van de technologie. Wanneer u gebruikmaakt van de SDE++, moet u daarom per beschikking uw productie of verminderde CO2-uitstoot meten.