Spring naar content

Wellicht verder uitstel van betaling fiscale coronaschulden

27 september 2022

Tijdens de coronacrisis konden ondernemers uitstel van betaling krijgen voor hun belastingschulden. Deze belastingschulden moeten vanaf 1 oktober van dit jaar worden afgelost. Wellicht is het mogelijk dat er een betaalpauze van een half jaar kan worden ingelast.

Uitstel van betaling Portemonnee
Vanwege de financiƫle problemen waarmee veel ondernemers tijdens de coronacrisis worstelden, konden zij uitstel van betaling van hun belastingschulden aanvragen. Het uitstel ging gepaard met een forse verlaging van de hierover verschuldigde rente naar 0,01%. Deze schulden moeten echter vanaf 1 oktober van dit jaar in 60 maandelijkse termijnen weer worden afgelost.

Let op! Dit betekent dat de eerste termijn uiterlijk op 31 oktober 2023 op de rekening van de Belastingdienst moet zijn bijgeschreven.

Motie
Tijdens de debatten over de fiscale voorstellen voor 2023 is een motie aangenomen met de strekking de aflossing van belastingschulden met zes maanden op te kunnen schorten.

Betaalpauze van drie maanden
Het kabinet heeft zelf al voorgesteld eenmalig een betaalpauze van drie maanden in te voeren voor ondernemers die een dergelijke pauze nodig hebben. Ondernemers die hierom verzoeken, moeten wel kunnen aantonen dat ze een dergelijke betaalpauze nodig hebben. Daarnaast stelde het kabinet voor om de aflossingsperiode op verzoek te kunnen verlengen naar zeven jaar en in plaats van maandbetalingen de schuld af te lossen in betalingen per kwartaal.

Betaalpauze van zes maanden
In genoemde motie wordt verzocht om een betaalpauze van zes maanden in te voeren. Tevens wordt verzocht dit uitstel niet te voorzien van een ā€˜bureaucratischeā€™ toets.

Let op! Het is niet bekend of het kabinet de motie ook zal uitvoeren. Wij houden u op de hoogte.