Spring naar content

Bijtelling fiets van de zaak mag in vrije ruimte

19 mei 2022

Sinds januari 2020 kunt u naast een fietsplan, waarbij uw werknemer brutoloon inruilt voor een vergoeding van de fiets, ook gebruik maken van de regeling voor de fiets van de zaak. Dit is ook mogelijk voor ondernemers zelf. De regeling is in veel opzichten vergelijkbaar met die van de auto van de zaak. Voor het privégebruik van de fiets moet, net als bij de auto, een bijtelling bij het loon worden geteld en daarover loonbelasting worden betaald. Deze bijtelling is 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets en de accessoires. Een verschil met de regeling van de auto van de zaak is echter dat u voor een fiets van de zaak altijd bijtelling betaalt, dus ook als u de fiets niet privé gebruikt. Een elektrische fiets of een speed-pedelec geldt ook als fiets van de zaak. Een brommer of scooter niet.

 

Wat echter niet iedereen weet, is dat deze bijtelling door de werkgever voor zijn rekening genomen kan worden door deze op te nemen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. In dat geval hoeft de werknemer dus helemaal geen belasting te betalen. Daar moet dan wel voldoende ruimte voor zijn, want een overschrijding van de vrije ruimte leidt namelijk tot 80% eindheffing over het bedrag van de overschrijding.

 

Aan uw werknemer die een fiets van de zaak heeft, mag geen onbelaste reiskostenvergoeding worden betaald. Als hij of zij eerst met de eigen auto naar het werk reed en dat voortaan doet op de fiets van de zaak, slaat het voordeel van de lage bijtelling (bij een fiets van € 1.500 is dat € 8,75 per maand) door het wegvallen van de onbelaste reiskosten snel om in een financieel nadeel. Dus wel goed om dit in de gaten te houden.

Ruud van Meer AA