Spring naar content

Belangrijke punten bij uw laatste btw-aangifte 2022

16 januari 2023

Uiterlijk 31 januari 2023 moet u uw laatste btw-aangifte over 2022 indienen en de verschuldigde btw aan de Belastingdienst betalen. Besteed in deze laatste btw-aangifte in ieder geval aandacht aan de jaarlijkse terugkerende mogelijke afdrachten en correcties.

Btw privégebruik auto Btw-aangifte
De btw die betrekking heeft op auto’s van de zaak trekt u gedurende het jaar af in uw btw-aangiften. In de laatste btw-aangifte van het jaar moet u daarom btw afdragen over het privégebruik van de auto’s van de zaak. Dit geldt zowel voor personenauto’s als bestelauto’s.

De btw-afdracht over het privégebruik van de auto berekent u in beginsel op basis van de verhouding tussen het zakelijk gebruik en privégebruik. Kunt u die verhouding niet aantonen met een kilometeradministratie of anders? Dan bedraagt de btw-afdracht voor het privégebruik van de auto 2,7% van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en bpm.

Tip!Heeft u bij aankoop van de auto geen btw afgetrokken? Dan bedraagt de btw-afdracht voor het privégebruik 1,5% van de catalogusprijs. U gaat in 2022 ook uit van 1,5 in plaats van 2,7% voor auto’s die u in 2017 of eerder in gebruik heeft genomen.

Let op!In tegenstelling tot de bijtellingsregels in de loon- of inkomstenbelasting, zijn de kilometer woon-werkverkeer voor de btw privé en niet zakelijk. Dit betekent dat ook voor een auto die niet tot een bijtelling leidt in de loon- of inkomstenbelasting omdat met deze auto aantoonbaar niet meer dan 500 kilometer privé gereden wordt, btw over het privégebruik van de auto verschuldigd kan zijn.

Personeelsvoorzieningen en relatiegeschenken
Personeelsvoorzieningen zijn zaken die u aan uw werknemers ter beschikking stelt. Denk aan fitness, ontspanning en loon in natura (waaronder een kerstpakket of een jubileumgeschenk). Gaf u in 2022 meer dan € 227 (excl. btw) per werknemer aan personeelsvoorzieningen uit? Dan moet u in de laatste btw-aangifte een btw-correctie toepassen.

Gaf u in 2022 goederen en diensten cadeau of tegen een symbolisch bedrag, bijvoorbeeld aan een zakenrelatie? Dan moet u een btw-correctie toepassen in de laatste btw-aangifte als de ontvanger van het cadeau minder dan 30% btw kan aftrekken én de waarde meer dan € 227 (exclusief btw) per ontvanger bedraagt.

Verkoop/diensten btw-belast en btw-vrijgesteld
Verkoopt u goederen en/of verricht u diensten die deels met btw belast en deels van btw vrijgesteld zijn? Dan mag u de btw die betrekking heeft op de btw-vrijgestelde goederen en diensten niet in aftrek brengen. Gedurende het jaar 2022 heeft u in uw aangiften btw al een inschatting gemaakt van de niet-aftrekbare btw. In uw laatste btw-aangifte van 2022 berekent u of deze inschatting juist is geweest en past u, waar nodig, een correctie toe.

Let op!Een vergelijkbare berekening past u ook toe voor in 2022 ingekochte diensten en roerende zaken die u deels privé heeft gebruikt.

Let op!Voor investeringsgoederen gelden afwijkende regels. Investeringsgoederen zijn onroerende zaken, bijvoorbeeld een bedrijfspand, of roerende zaken waarop u voor de inkomstenbelasting afschrijft, bijvoorbeeld een computer.