Spring naar content

TVL Q1 2022 vanaf 28 februari aanvragen

28 februari 2022

Ondernemers die in het eerste kwartaal van dit jaar minstens 30% omzetverlies hebben geleden, kunnen vanaf 28 februari 9.00 uur TVL aanvragen. Aanvragen moeten bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) worden ingediend.

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) Uitroeptekens
De TVL is een tegemoetkoming in de vaste lasten voor ondernemers die tijdens de coronacrisis met een omzetdaling geconfronteerd worden. De omvang van de tegemoetkoming hangt af van het percentage aan omzetverlies. Voor dit percentage ontvangt de ondernemer 100% compensatie van de vaste lasten, die worden gebaseerd op branchecijfers.

Let op!De deadline voor de aanvraag is 31 maart 2022 17.00 uur. Aanvragen die te laat worden ingediend, worden afgewezen.

Referentieperiode
De omzetdaling kan worden vergeleken met het eerste kwartaal van 2019 of van 2020. De ondernemer mag kiezen voor de gunstigste optie.

Maxima
De TVL kent ook maxima voor wat betreft de omvang van de steun. Voor mkb-bedrijven bedraagt dit maximum € 550.000, voor grote bedrijven € 600.000. Een onderneming of groep verbonden ondernemingen kan maximaal € 2.300.000 aan TVL ontvangen gedurende de hele coronaperiode.

Verruiming referentieperiode bij zwangerschap
Verder is bekendgemaakt dat er definitief een verruimde referentieperiode komt voor ondernemers die minimaal drie weken met zwangerschaps- en bevallingsverlof waren in beide referentiekwartalen van de TVL voor het vierde kwartaal van 2021. Deze groep ondernemers kan het derde kwartaal van 2020 gebruiken als alternatieve referentieperiode. De verminderde omzet als gevolg van de zwangerschap, heeft dan geen negatief effect meer op de TVL.

Om in aanmerking te komen voor TVL voor het vierde kwartaal van 2021 moet een onderneming normaal gesproken minimaal 20% omzetverlies hebben in vergelijking met het vierde kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020. Voor ondernemers die minimaal drie weken zwangerschapsverlof hadden in beide referentiekwartalen, geldt nu deze uitzondering.