Spring naar content

Past u de RDA toe? Kijk dan uit voor de RDA-beschikking

26 augustus 2015

De RDA (Research en Development Aftrek) bezorgt u onder voorwaarden een extra aftrekpost van 60% voor kosten en uitgaven met betrekking tot projecten in speur- en ontwikkelingswerk. U ontvangt een RDA-beschikking waarin het RDA-bedrag is opgenomen. Dit bedrag is een aftrekpost voor uw aangifte (IB of VPB). Bij realisatie van het project kunnen de kosten afwijken van hetgeen u heeft opgegeven. U kunt in dat geval geconfronteerd worden met een correctie-RDA-beschikking.

Hoe ziet de correctie-RDA-beschikking er uit?

  • Indien de kosten en uitgaven lager zijn dan die in de RDA-beschikking zijn opgenomen, ontvangt u een correctie-RDA-beschikking waarin het verschil wordt gecorrigeerd.
  • Indien de kosten en uitgaven hoger zijn dan die in de RDA-beschikking zijn opgenomen, dan verandert er niets. Het oorspronkelijke RDA-bedrag kan niet worden verhoogd.

U ontvangt maximaal één correctie-RDA-beschikking per jaar. In de correctie-RDA-beschikking staat een correctiebedrag.

Let op!
De correctie dient in de aangifte ten laste van de winst te worden gebracht. De dagtekening van de correctie-RDA-beschikking is bepalend voor het jaar waarin dit bedrag in de aangifte verwerkt moet worden. Een onjuiste verwerking kan leiden tot extra belastingheffing en een fiscale boete.