Spring naar content

Belastingplannen 2016 door de Tweede Kamer

19 november 2015

Het was de afgelopen dagen spannend, maar op woensdag 18 november 2015 heeft de Tweede Kamer dan toch ingestemd met de belastingplannen voor 2016. Daarmee komt de beloofde € 5 miljard lastenverlaging een stuk dichterbij, maar ook maatregelen als de samenvoeging van de WBSO en de RDA en een aanscherping van het gebruikelijkheidscriterium in de werkkostenregeling.

Belangrijke maatregelen

Het belastingpakket voor 2016 bevat onder meer de volgende belangrijke maatregelen:

  • Door verlaging van het inkomstenbelastingtarief in de tweede en derde schijf van 42% naar 40,20%, verhoging van de arbeidskorting en enkele andere lastenverlagende maatregelen gaan de meeste mensen er volgend jaar op vooruit.
  • De verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning wordt per 2017 verruimd tot € 100.000. Naast die verruiming is daar recent nog aan toegevoegd dat de vrijstelling ook mag worden verspreid over drie achtereenvolgende kalenderjaren.
  • De kinderbijslag gaat omhoog evenals de kinderopvangtoeslag.
  • Box 3 krijgt een nieuw uiterlijk in 2017.
  • Per 2016 wordt de RDA (Research & Developmentaftrek) samengevoegd met de WBSO.
  • De conserverende belastingaanslag bij emigratie wordt niet meer na tien jaar kwijtgescholden. Deze maatregel wordt met terugwerkende kracht ingevoerd, zodat deze al geldt per 15 september 2015.
  • Het gebruikelijkheidscriterium in de werkkostenregeling wordt aangescherpt. Vanaf volgend jaar mag u als werkgever een vergoeding of verstrekking alleen aanwijzen als eindheffingsbestanddeel, als het gebruikelijk is om een dergelijke vergoeding/verstrekking onder te brengen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling.
  • Het percentage van de energie-investeringsaftrek (EIA) gaat omhoog van 41,5% naar 58%.  

Onzekerheid

Of bovenstaande en andere maatregelen doorgaan is onzeker. De Eerste Kamer moet namelijk nog instemmen met het belastingplan en daar zit een heet hangijzer. Een aantal politieke partijen is het namelijk niet eens met de vormgeving van de bijbehorende € 5 miljard lastenverlaging. Het is dan ook de vraag of het kabinet alsnog voldoende steun vanuit de oppositie in de Eerste Kamer krijgt voor invoering van het belastingplan 2016.